Doelstellingen


Uitreden

Jongeren de mogelijkheid te schenken op verantwoordelijke wijze een boot te beheren is een manier om hun te helpen hun leven en vrijheid te beheren, in alle respect voor de anderen en het teamwerk. 

Spijtig genoeg is het voor de grote meerderheid van jongeren echter een onmogelijke droom om te kunnen beschikken over een boot. 

De vzw heeft zich tot doel gesteld eigenaar te worden van boten, ze te renoveren, te onderhouden en ze ter beschikking te stellen van jeugdorganisaties : Sea Scouts, Marinekadetten, organisaties voor minder gegoede jongeren, kinderen van de rechter, enz… 

De boten worden gratis ter beschikking gesteld in ruil voor hulp bij de renovatie, of nog door skipper te zijn voor anderen jeugdorganisaties.

Het objectief is een sociale emulatie te ontwikkelen rond een gemeenschappelijke passie : het zeilen.

Zinneke Brussels

In 2015 werd een specifieke vereniging opgericht om er de activiteiten met de Bantry sloepen mee te ontwikkelen : de vzw Zinneke Brussels (www.zinneke.brussels).

De vzw organiseert wekelijke roeiactiviteiten te Brussel en zeilstages aan de kust, in Nederland en in Frankrijk. Ze maakte het ook mogelijk dat een Brussels team kon deelnemen aan de International Atlantic Challenge van 2016 in Denemarken en 2018 in Noord Ierland.

Ti Punch, Orca en Jonathan werden inmiddels overgedragen aan jeugdbewegingen, die ze dan autonoom beheren.

Overdragen

Naast de overdracht van scheepsbouwtechnieken en het maritieme patrimonium wenst de vereniging een samenwerkingsgeest te ontwikkelen tussen jongeren et kansarme jongeren rond de gemeenschappelijke passie van het zeilen.

De vzw richt zich tot alle jeugdorganisaties, ongeacht gender, oorsprong, overtuiging of religie, voor zover iedereen zijn gelijke respecteert en bereid is van anderen te leren om zich te perfectioneren.

Op weg naar een participatieve scheepswerf

Via de bouw van de Bantry sloepen 'Zinneke' (2014) en 'Uilenspiegel' (2016), evenals de replica van het 17e eeuwse fregat 'De Eenhoorn' konden jongeren en volwassenen in socio-professionele insertiefase de bouwtechnieken leren omtrent klassieke houten schepen.

De finaliteit van deze activiteit is een participatieve scheepsbouwwerf te kunnen bewerkstelligen te Brussel, in navolging van die van Tramasset (Frankrijk), Cork (Ierland) en Passaia (Spanje). Daar zouden de Brusselaars dan zelf hun boten kunnen bouwen.

Sociale Inclusie

In haar projecten, evenals op het niveau van de navigatie wenst de vereniging een sociale emulatie te stimuleren, en jongeren van verschillende horizonten te betrekken in de projecten.

De finaliteit van de aktie van het Maritiem is het zeilen mogelijk te maken voor minder gegoede jongeren.

 

In eerste instantie heeft de vereniging zich gericht tot de Sea Scouts en Marinekadetten, omwille van hun zeilervaring.

 

De tweede stap bestaat erin kansarme jongeren toe te laten in contact te komen met het varen op 'grote boten' in een veilig en geruststellend kader. 

 

Tenslotte worden de jongeren die gemotiveerd zijn verder te evolueren in het zeilen geïntegreerd worden in ervaren zeilteams, onder meer met de Eenhoorn.