Het Maritiem Atelier organiseert een zomerkamp voor kansarme jongeren.

20 Aug 2014

Sedert twee jaar en half is de vzw Maritiem Atelier actief in het ter beschikking stellen van zeiljachten aan jeugdorganisaties als de Sea Scouts of nog de Marine Kadetten. De finaliteit van de vereniging is echter het mogelijk te maken dat kansarme jongeren toegang kunnen krijgen tot het zeilen, omkaderd door o.m. ervaren Sea Seascouts.

Het is in dit opzicht dat de vereniging medio 2013 een samenwerking aanging met de Molenbeekse "Cité Joyeuse", die sedert een eeuw wezen, geplaatste en gehandicapte jongeren herbergt. Na een aantal ontdekkingsdagen te hebben georganiseerd op het kanaal, waar de jongeren de Ti Punch konden besturen, organiseerde het Maritiem Atelier tussen 6 en 15 augustus haar eerste solidair zomerkamp in Zeeland, waaraan een tiental jongeren van de Cité Joyeuse deelnamen.

De eersten vertrokken de 6e vanuit Brussel op de Ti Punch naar Wemeldinge, waar de Javelot, de Jonathan en de rest van de jongeren hen vervoegden. Van daaruit vertrokken we naar het Grevelingenmeer, waar de meerderheid van de jongeren voor de eerste keer in een tent sliepen en er het genot van een (Scouts)kamp ontdekten. Daar de totaliteit van de varende kaders Sea Scouts zijn, vaarde de expeditie onder de vlag van de Internationale Scouting Federatie. Ondanks weinig aangepaste weersomstandigheden, met windstoten tot 8 BF, konden we de jongeren een ongelooflijke ervaring meegeven, waar bruinvissen, zeehonden, meeuwen, krabben, vissen en kwallen eveneens bijdroegen tot de nodige afwisseling. Verschillende jongeren interesserden zich aan de navigatie, het kaartlezen, de knopen, het weerbericht of nog de VHF. Allen vroegen ons het experiment volgend jaar over te doen.

Een van de jongeren plaatste het volgende bericht op Facebook : (vert.) "Ik vond de zeilstage en het kamperen geniaal, ondermeer omdat je er leert tenten op te zetten en af te breken, vuur te maken, eten klaar te maken, de afwas te doen en Nederlands te praten. Samengevat in gemeenschap te leren leven en een boot te beheren, de naam van de touwen te kennen, manoeuvers te doen enz... Ik hoop dat jullie dit volgend jaar weer overdoen ! Bedankt voor de onvergetelijke ervaring !"

Het Maritiem Atelier wenst alle vrijwilligers die aan het kamp deelnamen van harte te danken, evenals de vzw Omnes Pro Uno, die de expeditie financieel ondersteunde.

Hier vind u enkele fotos van de expeditie.