Het Maritiem Atelier bouwt de Brusselse Bantry Jol "Zinneke"

31 Jan 2014

De vzw Maritiem Atelier heeft de bouw van de 'Bantry Bay Gig'  "Zinneke" aangevangen.

De 'Bantry Bay Gig, soms ook Bantry Yawl of nog Bantry Yole genaamd, is een een replica van de admiraalssloep die de Franse Admiraal Nielly in december 1796 achterliet op het strand van Bantry (Ierland) na een catastrofale militaire expeditie. De boot werd op miraculeuze wijze in uiterst goede staat bewaard en werd in 1977 per toeval teruggevonden in 'Bantry House'. Thans staat ze -als oudste nog bestaande schip van de Franse Marine- te pronken in het National Maritime Museum te Dublin.

In 1986 lanceerden de scheepsarchitecten Lance Lee (USA) en Bernard Cadoret (F), gevogld door de 'Défi Jeunes' van het Franse magazine "Le Chasse-Marée", een oproep om er replica's van te bouwen. Thans bestaan er zo'n 60-tal Bantry Yoles verspreid over de wereld, waarvan totnogtoe slechts eentje in België, de Gentse "Carolus Quinto" (www.carolusquinto.be)

De Bantry yawl is emmergetuigd met 3 zeilen en heeft een bemanning van 13 personen, waarvan 10 roeiers.

Om de twee jaar verenigt de "International Atlantic Challenge" (www.atlanticchallenge.org) Bantry jollen uit 16 landen met hun bemanningen tussen de de 15 en de 25 jaar oud rond verschillende wedstrijden en disciplines. De volgende vindt plaats tussen 23 et 27 juli in de Golfe du Morbihan (Bretagne).

De bouw van de Brusselse Bantry jol "Zinneke" zal gebouwd worden door jongeren en gepassionneerde bootliefhebbers.  Het is dus een project 'voor en door jongeren', dat overlevering van maritiem erfgoed, sociale emulatie, sportieve uitwisselingen en duurzame ontwikkeling combineert.

De bouw vind plaats in het Byrrh-gebouw te Laken, welk door de Brusselse OCMW werd ter beschikking gesteld.

Voor meer info ( in het frans beschikbaar) : http://fr.wikipedia.org/wiki/Yole_de_Bantry